21 Ιουνίου, 2013

21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967

Στις 02:15 στην διασταύρωση της λεωφόρου Κηφισίας και Αλεξάνδρας,ξεπρόβαλαν άρματα μάχης. Τα βαριά άρματα Μ 47 είχαν ξεκινήσει από της 02:00 από το Γουδί,από το κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων προς την Βασιλίσσης Σοφίας. Πέρασαν από την Πρεσβεία των ΗΠΑ και συνέχιζαν με κατεύθυνση προς την βουλή των Ελλήνων.

Επικεφαλής της αρματικής φάλαγγας είναι ο ταξίαρχος Στυλιανός Παττακός. Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία <<ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ>> μόλις είχε αρχίσει. Ο κύριος όγκος των αρμάτων παρελαύνει προς την βουλή των Ελλήνων. Ταυτόχρονα ξεκίνησε και το ευαίσθητο σκέλος της επιχείρησης υπό τον συνταγματάρχη Ιωάννη Λαδά. Η σύλληψη 6.135 ατόμων από τις στρατιωτικές δυνάμεις. Μέχρι της 5:00' όλοι είχαν συλληφθεί σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Προσημειωμένοι στόχοι τα σπίτια των χαρακτηριζόμενων "επικίνδυνων". Πρώτος συνελήφθη ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

 Δύο λοχαγοί μπήκαν αστραπιαία σπίτι του. Η σύζυγος του πρωθυπουργού σήκωσε το τηλέφωνο να σχηματίσει έναν αριθμό. Ο άλλος λοχαγός αμέσως της πήρε το τηλέφωνο από το χέρι. Το τηλέφωνο στην συνέχεια χτύπησε και ο Π. Κανελλόπουλος μπόρεσε να το σηκώσει. Ήταν ο βασιλιάς Κωνσταντίνος,ρωτά "τι συμβαίνει"; Απάντηση δεν πήρε ποτέ. Είναι 02:30' στο Καστρί,την κατοικία του τέως πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου. Οι καταδρομείς είχαν περικυκλώσει το σπίτι. Ο λοχαγός χτύπησε δυνατά την πόρτα. Άνοιξε ο φίλος του Γ.Παπανδρέου και επικεφαλής ασφαλείας του ο Δ. Καράμπελας.

 Ο λοχαγός με το πιστόλι στο χέρι εισέβαλε γρήγορα στο σπίτι. Ανακοινώνει στον Γέρο της Δημοκρατίας οτι πρέπει να τον ακολουθήσει γιατι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ανέλαβαν την διακυβέρνηση της πατρίδος! Λίγα λεπτά αργότερα,στο ψυχικό,στο σπίτι του Ανδρέα Παπανδρέου εισέβαλαν βίαια δύο λοχαγοί και έξι καταδρομείς. Ο Ανδρέας Παπανδρέου πρόλαβε και ανέβηκε στην ταράτσα του σπιτιού του αλλά διαπίστωσε πως το σπίτι του ήταν περικυκλωμένο. Οι καταδρομείς έψαξαν το σπίτι του αναποδογυρίζοντας τα πάντα. Ένας αξιωματικός πιάνει τον γιο του, Γιώργο, και τον απειλεί με το πιστόλι. Τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου φοβούμενος για την ασφάλεια της οικογένειας του,φωνάζει από την ταράτσα :<<παραδίδομαι>>.

 Με παρόμοιους τρόπους μέχρι της 5:00 το πρωί είχαν συλληφθεί όλοι οι πολιτικοί της χώρας. Ο μόνος που διέφυγε από την σύλληψη ήταν ο Γεώργιος Ράλλης,μετέπειτα πρωθυπουργός της χώρας. Ο Γ.Ράλλης κατάλαβε οτι κάτι σοβαρό συμβαίνει,έφυγε από το σπίτι του και επικοινώνησε με το Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό αυτό να κινηθεί για την πάταξη του κινήματος.... Ο Διοικητής του Γ'Σ.Σ. ήδη βρισκόταν όμως στην Αθήνα. Ο Ράλλης βρίσκονταν στο αστυνομικό τμήμα Αμαρουσίου όπου σε λίγη ώρα κατελήφθη. Ο λοχαγός τον άφησε να πάει σπίτι του. Πήγε στις 7:30 και τον συνέλαβε.
 
Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΝΕΤΑΙ: Τα ανάκτορα του Τατοΐου είχαν περικυκλωθεί από άρματα,τα οποία είχαν στραμμένα τα πυροβόλα τους πάνω στο παλάτι. Στον κήπο υπήρχε μια διμοιρία αλεξιπτωτιστών. Στις 05:30 παρουσιάστηκαν στα ανάκτορα οι κινηματίες,Γεώργιος Παπαδόπουλος,Στυλιανός Παττακός,Νικόλαος Μακαρέζος και ζήτησαν να συναντήσουν τον βασιλιά Κωνσταντίνο. Αυτός τους δέχθηκε πολύ ψυχρά. Αυτοί του έθεσαν τους λόγους που τους οδήγησαν στην ενέργεια κατάλυσης του πολιτεύματος,δηλαδή την απειλή επικράτησης του κομμουνισμού και την ενδεχόμενη προσχώρηση της Ελλάδας στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

Αργότερα ο βασιλιάς Κωνσταντίνος διηγήθηκε τι είχε συμβεί:<< Έβραζα από θυμό. Ο Παπαδόπουλος ήταν αναιδής και θρασύς. Μου μιλούσε κουνώντας διαρκώς το δάχτυλο του. Έβγαλα το άχτι μου αφήνοντας και τους τρεις όρθιους σε όλη την διάρκεια της συνομιλίας μας>>. Τελικά στις 19:00 το απόγευμα της παρασκευής της 21ης Απριλίου του 1967 ορκίστηκε η πρώτη κυβέρνηση των κινηματιών. Το βράδυ εκδόθηκε το πρώτο ανακοινωθέν στον ελληνικό λαό. << Ελληνικέ λαέ,από μακρού παριστάμεθα μάρτυρες ενός εγκλήματος,το οποίον διεπράττετο εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και του έθνους μας....>> Το διάγγελμα τελείωνε με την προειδοποίηση πως οποιαδήποτε αντίδραση θα παταχθεί με κάθε μέσο και τρόπο..

Ο τέως πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δήλωσε στη δίκη για την σύλληψη του τα εξής:<< Ο Λαδάς μου διηγήθηκε,υπερηφανευόμενος,οτι δύο μέρες πριν το κίνημα είχε προηγηθεί αναγνώριση για την σύλληψη μου. Επισκέφθηκε το σπίτι μου όταν έλειπα,και όταν άνοιξε την πόρτα το μικρό κοριτσάκι μου (η Ντόρα Μπακογιάννη ),είπε που ήταν η κρεβατοκάμαρα μου,προφανώς για να αιφνιδιάσει,όπως και έγινε>>.
 
Η <<ΩΡΑ Χ>>:Στις 01:45 οι Παπαδόπουλος,Μακαρέζος και Λαδάς,με οδηγό τον ταξίαρχο της Αεροπορίας αναμένουν έξω από το πεντάγωνο. Η αγωνία έχει φτάσει στο αποκορύφωμα τους. Στης 02:20 καταφθάνει η Β' Μοίρα Καταδρομών και καταλαμβάνει όλο το πεντάγωνο. Όλες οι μονάδες της Αττικής που συμμετέχουν στην συνωμοσία του σχεδίου έχουν καταλάβει τους στόχους τους χωρίς προβλήματα. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τάλμποτ ανησυχεί καθώς τις αμερικανικές βάσεις έχουν περικυκλώσει άρματα μάχης και δύναμη του στρατού. Στις βάσεις είναι αποθηκευμένα αρκετά από τα 7.500 πυρηνικά όπλα που έχουν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη.

 Διεκόπησαν και όλες οι επικοινωνίες των βάσεων αλλά και της πρεσβείας των ΗΠΑ. Ο Παπαδόπουλος προέβη σ'αυτες τις ενέργειες για να προλάβει ενέργειες των Αμερικάνων με το "κίνημα των στρατηγών" με τους οποίους υπήρχε συνεργασία. Ο Παπαδόπουλος δεν είχε προσυνενοηθεί με τους Αμερικάνους για το κίνημα. Πιθανότατα μόνο η CIA γνώριζε για τις ετοιμασίες. Μόνο ο πρέσβης της Ισπανίας μπόρεσε και τηλεφώνησε στον Ισπανό δικτάτορα Φράνκο και του ανέφερε οτι έγινε ''κίνημα" του Στρατού στην Ελλάδα και κατελήφθη η εξουσία. Για να πάρει την εξής απάντηση:<<Πόσοι νεκροί υπήρχαν;>>
<<Ούτε ένας>>
<<Εεεε τότε απέτυχε το κίνημα τους!>>
 
ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ: Στις 21.04.2007,ένας από τους πρωταίτιους της 21ης Απριλίου του 1967,ο ταξίαρχος Στυλιανός Παττακός έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Ελληνικός Κόσμος:

ΕΡ: Τελικά ποιος σας είπε να κάνετε την 21η Απριλίου Στρατηγέ Παττακέ; Οι Αμερικάνοι,οι Εβραίοι,οι Εξωγήινοι ή η συνείδησή σας;

ΑΠ: Κανείς λογικός άνθρωπος δεν κάνει επανάσταση χωρίς αιτία. Εμάς μας προκάλεσαν οι παλαιοί πολιτικοί,η κυβέρνηση της χώρας,οι αλλαγές κυβερνήσεων κάθε 15 ημέρες... Ο μακαρίτης Στέφανος Στεφανόπουλος,πρωθυπουργός της χώρας τότε,όταν ο Μακαρέζος τον ενημέρωσε οτι ετοιμάζονται οι Ασπιδαίοι με επικεφαλής τον Ανδρέα Παπανδρέου,σε συνεργασία με τον ΕΔΑ και τους κομμουνιστές,να κάνουν τον τέταρτο γύρο,απάντησε:<< Ελάτε να μας πιάσετε και τους τριακόσιους! Κι εμένα μαζί >>!

Έτσι δικαιολογεί ο Στυλιανός Παττακός τα αίτια που οδήγησαν στην επιχείρηση <<Προμηθεύς>>,η οποία κράτησε 7 χρόνια... Η 21η Απριλίου 1967 ήταν η απαρχή της επιχείρησης ... Το τέλος της γράφηκε στη δίκη των Συνταγματαρχών... Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος έκλεισε την απολογία του στην δίκη λέγοντας:<< Η ιστορία αναζητεί έργα δια τας πηγάς της. Εγώ θα αφήσω να με κρίνουν τα έργα μου>>.


Πηγή: Oι δέκα ιστορίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα στον 20ο αιώνα, Αρχέτυπο, 2008







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Flag Counter

ΖΩΔΙΑ


ΚΑΙΡΟΣ