09 Ιουνίου, 2013

Ο ΔΡΑΚΟΣ ΤΟΥ ΣΕΪΧ ΣΟΥ

<< Ο Παγκρατίδης Εξετελέσθη Εις το Σέιχ Σου." Μανούλα μου είμαι αθώος",ήταν οι τελευταίες του λέξεις>>. Αυτόν τον τίτλο έδωσε στης 17 Φεβρουαρίου του 1968 ο συντάκτης της εφημερίδας "Μακεδονία''. Έτσι γραφόταν ο τραγικός επίλογος μιας ιστορίας που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Ψύχραιμος ο Αριστείδης Παγκρατίδης σε σημείο που εξέπληξε όλους όσους βρίσκονταν κοντά του τις τελευταίες στιγμές πριν την εκτέλεση του.

 
Το ίδιο ψύχραιμος ήταν και στην μεταφορά του από το κελί στο τόπο της εκτελέσεως. Ούτε στιγμή δεν λύγισε και σε όσους τον πλησίαζαν έλεγε τα ίδια λόγια << Δεν είμαι εγώ,δεν έκανα εγώ τα εγκλήματα>> . Η τελευταία πράξη του δράματος που συγκλόνισε την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Θεσσαλονίκη δεν έχει γραφτεί όπως θα περίμενε κανείς. Είναι εντυπωσιακό ότι 45 χρόνια σχεδόν μετά,ο αληθινός επίλογος της φοβερής αυτής ιστορίας παραμένει άγνωστος,τουλάχιστον επίσημα. Ο Παγκρατίδης που ζούσε στο περιθώριο της κοινωνίας και εκτελέστηκε σαν " Δράκος" ,η φημολογία ότι ο ίδιος δεν ήταν παρά ένα θύμα μιας σκοτεινής εποχής και σκοπιμοτήτων,ενώ ο πραγματικός δολοφόνος ήταν γόνος πλούσιας και γνωστής οικογένειας της Θεσσαλονίκης. Ο τρόμος μιας ολόκληρης κοινωνίας που τελούσε σε σύγχυση,τα συνταρακτικά πολιτικά γεγονότα παράλληλα με τους φόνους,η δίκη του "δράκου"που μέχρι σήμερα φωνάζει για λάθη,όλα αυτά αποτέλεσαν το ιδανικότερο σκηνικό για την δημιουργία ενός από τους πιο ζωντανούς μύθους της μεταπολεμικής Ελλάδας.
 
 
 
Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Η προετοιμασία για την εκτέλεση είχε αρχίσει από την προηγούμενη βραδιά.Ο διευθυντής των φυλακών με απόφαση του πήρε το μελλοθάνατο από τους άλλους κατάδικους και έδωσε εντολή να τεθεί σε απομόνωση. Εκείνος κατάλαβε ότι είχε έρθει η ώρα του. Ένας υπάλληλος των φυλακών του ανακοίνωσε ότι θα εκτελεστεί το πρωί. Ο Αριστείδης δέχθηκε την μετάληψη του ιερέα ήσυχα,έφαγε και ξάπλωσε.Όπως λένε κοιμήθηκε και για μιάμιση ώρα. Όταν ξύπνησε άρχισε να καπνίζει το ένα τσιγάρο μετά το άλλο. Έτσι τον βρήκε στης πέντε το πρωί ο ιερέας στο κελί του και έμεινε μαζί του μέχρι την ώρα που ξεκίνησαν για τον τόπο της εκτέλεσης. Ο ιερέας σε όλη την διαδρομή προσπάθησε να του εμπνεύσει εμπιστοσύνη και αν ήθελε κάτι να του το πει. Ο Αριστείδης το μόνο που του είπε ήταν ότι είναι ΑΘΩΟΣ. Την μόνη στιγμή που φάνηκε συγκινημένος, του είπε:<< Σκέφτομαι την μάνα μου. Η καημένη θα έρθει να μου φέρει φαγητό και να με δει την Κυριακή,αλλά δεν θα με βρει εδώ>>. Την ώρα που ακόμα η νύχτα σκέπαζε την Θεσσαλονίκη,η μακάβρια πομπή διέσχιζε το δάσος του Σέιχ Σου. Από το ύψωμα εκείνο φαίνονταν τα φώτα της πόλης που μόλις ξυπνούσε. Η ζωή όλων άρχιζε με την καινούργια μέρα.Εκεί ψηλά όμως ένας άνθρωπος ήταν έτοιμος να πληρώσει με την ίδια του την ζωή,την ζωή άλλων συνανθρώπων...
 
 
Η ΑΡΧΗ ΜΙΑΣ ΣΚΟΤΕΙΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ; Βρισκόμαστε στο 1959. Ο τύπος σε ότι αφορά το λεγόμενο αστυνομικό ρεπορτάζ ασχολείται με το φαινόμενο του << τεντυμποϊσμού>>. Σε αυτό το κλίμα στις 19 Φεβρουαρίου του 1959 <<σκάει>> σαν βόμβα η παρακάτω είδηση.<< Άγρια επίθεση μεταξύ ερωτικού ζεύγους στην Θεσσαλονίκη στο δάσος του Σέιχ Σου. Θύματα αυτού ,ένας άντρας 35 ετών και μια γυναίκα 33 ετών. Το έγκλημα ανακαλύφθηκε εντελώς τυχαία από έναν μαθητή σήμερα το πρωί του παρακείμενου σχολείου>>. Η υπόθεση του δράκου του Σέιχ Σου μόλις άνοιγε. Τα πρώτα θύματα του σώζονται εκ θαύματος αφού οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν την νύχτα σταμάτησαν την ακατάσχετη αιμορραγία. Τα θύματα έχουν δεχθεί χτυπήματα με πέτρες στο κεφάλι. Η κοπέλα έπειτα από πολλές εβδομάδες αναρρώνει αλλά δεν θυμάται τίποτα.Ο αγαπημένος της,σοβαρά τραυματισμένος αναρρώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 
 
Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ:Στις 6 Μαρτίου του 1959,οι αστυνομικοί ρεπόρτερς έχουν πολύ δουλειά να κάνουν. Αυτή την φορά ο δράστης που έχει σαν στόχο ερωτικά ζευγάρια προχωρά σε αφαίρεση ζωής. Στοιχεία που στην συνέχεια ήρθαν στο φως αποδεικνύουν ότι οι δράστες ήταν δύο. Η είδηση ήταν συγκλονιστική << Ο νεαρός 33χρονος και η 23 χρονη εργάτρια του ζαχαροπλαστείου Φλόκα βρέθηκαν νεκροί σε τοποθεσία στη Μίκρα Θεσσαλονίκης. Ο δράστης επικηρύσσεται για 100.000 δραχμές>>. Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας και ο δολοφόνος επιτίθεται στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού Νοσοκομείου και σκοτώνει μια γυναίκα. Πηγαίνοντας να φύγει από το σπιτάκι της άτυχης 25χρονης πέφτει πάνω στην Φανή Τσαμπάζη,η οποία καλεί σε βοήθεια με αποτέλεσμα ο δράστης να τραπεί σε φυγή. Τότε είναι που χτίζεται το προφίλ του <<Δράκου>>. Ο Δράκος του Σέιχ Σου είχε ξυπνήσει τον τρόμο σε μια ολόκληρη πόλη. Ακόμα και σήμερα οι Θεσσαλονίκης θυμούνται τις χαμηλόφωνες συζητήσεις των μεγαλυτέρων...
 
 
ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΒΡΑΔΥ: Στης 8 Δεκεμβρίου 1963 οι εφημερίδες της εποχής δημοσίευσαν την μεγάλη είδηση της << εισβολής>> στο ορφανοτροφείο Μέγας Αλέξανδρος του Αριστείδη Παγκρατίδη. Έτσι περιγράφει το γεγονός η εφημερίδα "Ελληνικός Βορράς" (8/12/1963): <<Δεν είχε ακόμα χαράξει η μέρα όταν ένα τηλεφώνημα έθεσε σε κινητοποίηση ολόκληρη την αστυνομική δύναμη. Ο δράκος ξανά χτύπησε!!! Δεν είχαν ακόμα σβήσει τα ανατριχιαστικά εγκλήματα του φοβερού εγκληματία που πριν από πέντε χρόνια τάραξε την κοινωνία της Θεσσαλονίκης αλλά και όλο το πανελλήνιο. Οι αρχές μετά από το τηλεφώνημα που δέχθηκαν έφτασαν αμέσως στο ορφανοτροφείο Θηλέων Μέγας Αλέξανδρος,γιατί ο απαίσιος κακούργος είχε επιλέξει ως θύμα του ορφανή τρόφιμο του Ιδρύματος. Ένα μικρό κορίτσι ένδεκα χρονών,ορφανή από γονείς,δέχθηκε την επίθεση του εγκληματία. 


Στον θάλαμο αφηγείται η μικρή Κατερίνα: << Ημουνα μόνη. Ξαφνικά στον ύπνο μου ένιωσα κάποιον να μου τραβά τα ρούχα.Ανοιξα τα μάτια μου και τρόμαξα. Είδα μέσα στο σκοτάδι έναν άντρα. Μ' έδωσε δύο χαστούκια και ύστερα μ'έπιασε από τα μαλλιά και με χτύπησε στο κεφάλι. Ζαλίστηκα και ήθελα να φωνάξω. Δεν μπόρεσα γιατί με ένα πανί μου έκλεισε το στόμα. Μου ξέσχισε τα εσώρουχα και ύστερα με άφησε. Δε θυμάμαι τι έγινε>>. Ο χωροφύλακας στην κεντρική οδό της Άνω Τούμπας έλεγξε την ταυτότητα από άτομο που τον θεώρησε ύποπτο.Οι αρχές μετά το περιστατικό κινητοποιούνται άμεσα και είναι αποφασισμένη να πιάσουν επιτέλους τον <<Δράκο>> . Από τους αυτόπτες μάρτυρες οι αρχές εντοπίζουν τον εισβολέα του ορφανοτροφείου.<<Ήταν ο Αριστείδης Παγκρατίδης,γνωστός κακοποιός και ανώμαλος τύπος επί τόσον και αρκετόν καιρόν,αι κινήσεις του ήταν ύποπτες...>>αναφέρουν τα δημοσιεύματα του τύπου. Ο Παγκρατίδης συλλαμβάνεται και ομολογεί την εισβολή του στο ορφανοτροφείο. Αρνείται όμως κατηγορηματικά οποιαδήποτε άλλη πράξη . Δυστυχώς όμως γι'αυτόν η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει.

 


ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΑΓΚΡΑΤΙΔΗΣ: Στης 10 Δεκεμβρίου του 1963 στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας " Ελληνικός Βορράς"φιγουράρει το αστυνομικό θέμα με τίτλο :<< Σοβαρόν νέον στοιχείο ενισχύει την άποψη ότι ο Παγκρατίδης είναι ο Δράκος του Σέιχ Σου>>. Ο ρεπόρτερ είχε εντοπίσει στο σπίτι του Παγκρατίδη ένα πουλόβερ όμοιο με αυτό που φορούσε ο <<Δράκος>> σύμφωνα με περιγραφές ενός εκ των θυμάτων. Δυστυχώς για τον Παγκρατίδη όμως τα επιβαρυντικά στοιχεία ήταν και άλλα. Τα δημοσιεύματα της εποχής εκείνης ήταν διαφωτιστικά:<< Η μαύρη μπλούζα βρέθηκε σπίτι του. Είχε από την εφηβική του ηλικία την ίδια σωματική διάπλαση,είναι ηδονοβλεψίας και σεξουαλικά ανώμαλος. Ο ίδιος αρνείται ότι έδρασε και κατά το παρελθόν,έπεσε όμως κατά την ανάκριση σε πολλές αντιφάσεις>>. Το γεγονός ότι ο Παγκρατίδης ζούσε πολύ κοντά στο Σέιχ Σου ήταν ένα ακόμα επιβαρυντικό στοιχείο. Το κυριότερο όμως ήταν ότι ζούσε χρόνια τώρα στο περιθώριο της κοινωνίας. Για ένα πιάτο φασολάδα,ο Αρίστος αποπλανήθηκε από έναν χημικό όταν ήταν 14 ετών. Το έκανε για τα χρήματα και στην συνέχεια βρήκε και άλλους πελάτες. Εκτός από ομοφυλόφιλος ήταν και χρήστης χασίς. Πήγαινε με άντρες επί πληρωμή,μπήκε στο αναμορφωτήριο όταν ήταν μικρός διότι έκλεψε ποδήλατα,ήταν με λίγα λόγια ένα άνθρωπος του περιθωρίου.


 

ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ:Η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης ανακοίνωνε γρήγορα ότι ο Παγκρατίδης ομολόγησε τα εγκλήματα του Δράκου. Στο μεταξύ τα κενά μεγαλώνουν. Η μοναδική μάρτυρας που είδε τον Δράκο,δεν αναγνωρίζει στο πρόσωπο του Παγκρατίδη αυτόν που της επιτέθηκε. Ο Παγκρατίδης συνεχώς κάνει συμπληρωματικές απολογίες. Έτσι κι αλλιώς δεν ξέρει τι υπογράφει,αφού δεν γνωρίζει γράμματα. Η τούφα μαλλιών που βρέθηκε στα χέρια της μάρτυρας μετά την επίθεση,δεν εξετάστηκε ποτέ. Αντίθετα η κηλίδα αίματος που βρέθηκε στο αυτοκίνητο των θυμάτων δεν ανήκε ούτε στον άντρα,ούτε στην φίλη του ,ούτε στον Παγκρατίδη. Το δικαστήριο όμως δεν το δέχεται αυτό. Τον Φεβρουάριο του 1966 ο Παγκρατίδης καταδικάζεται τετράκις εις θάνατον.


Ο αδερφός του Παγκρατίδη υποδεικνύει ως δράστη γιο καθηγητή Πανεπιστήμιου,που αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα,η μητέρα του παιδιού απειλεί με μηνύσεις. Το διαβατήριο του παιδιού της δείχνει ότι δεν είναι αυτός ο δράστης,αφού εκείνο το διάστημα έλειπε στο εξωτερικό. Δύο χρόνια αργότερα,στο Σέιχ Σου ο Αριστείδης Παγκρατίδης εκτελείται..... Η υπόθεση Παγκρατίδη μπήκε στο αρχείο. Τα βιβλία που έχουν γραφτεί με θέμα την πλεκτάνη που στήθηκε με στόχο την εκτέλεση ενός αθώου ανθρώπου,οι ταινίες που γυρίστηκαν,αλλά κυρίως οι αστικοί θρύλοι που η φαντασία του κόσμου δημιούργησαν,έκαναν τον " Δράκο" ένα ανεξιχνίαστο μυστήριο που αντέχει ακόμα στον χρόνο. Σύμφωνα με μια συγκλονιστική αποκάλυψη,ο δολοφόνος είναι ένας επιφανής βιομήχανος μαζί με τον οδηγό του. Ένα μάλιστα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία που το αποδεικνύουν αυτό είναι ότι το αυτοκίνητο του ζευγαριού βρέθηκε μετακινημένο από την αρχική του θέση και μάλιστα στη δεύτερη ταχύτητα. Ο Παγκρατίδης όμως δεν ήξερε να οδηγεί! Οι αποδείξεις υπάρχουν αλλά τα στόματα παραμένουν κλειστά.
Ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ:Φεβρουάριος 2007. Γνωστός δημοσιογράφος κάθεται σε μια καφετέρια με μια φίλη του,γόνος παλιάς οικογένειας της Θεσσαλονίκης.<< Κάνω μια έρευνα για τον Δράκο του Σέιχ Σου>>,της λέει. <<Α,λες για τον γιο του Φ...που ήταν ο πραγματικός δράστης. Ξέρεις,στο σπίτι του υπάρχει σήραγγα που φθάνει μέχρι το Σέιχ Σου. Αυτήν χρησιμοποιούσε κάθε φορά που χτυπούσε...>>. Ο θρύλος του "Δράκου"είναι ακόμα εδώ. Σε αυτήν την πόλη που μέσα στην ομίχλη της κρύβει ακόμα πάρα πολλά μυστικά...

 

 
 
ΠΗΓΗ:ΟΙ ΔΕΚΑ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ

Δείτε το (trailer) από την εκπομπή ''αληθινά σενάρια'' για την υπόθεση του Σέιχ Σου:http://www.youtube.com/watch?v=Y0f4luK4gOA


 

 

 
 

 


 

 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Flag Counter

ΖΩΔΙΑ


ΚΑΙΡΟΣ