04 Μαρτίου, 2014

ΣΟΡΙΝ ΜΑΤΕΙ: ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ

<< Με ακούτε; Κρατάω τέσσερις ανθρώπους εδώ μέσα και μία χειροβομβίδα απασφαλισμένη, άμα μου πέσει θα πεθάνουμε όλοι... Μια λάμψη μόνο θα δείτε και τίποτα άλλο>>.
Η φωνή που ακούγεται είναι του ελληνορουμάνου Σορίν Ματέι. Στην άλλη άκρη του τηλεφώνου βρίσκεται ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής ειδήσεων Νίκος Ευαγγελάτος. Το κοινό σε όλη την Ελλάδα ακούει παγωμένο αυτές τις λέξεις και για τέσσερις ώρες παρακολουθεί με αγωνία. Ο Σορίν Ματέι στην προσπάθεια του να ξεφύγει από τα χέρια της αστυνομίας βρίσκει καταφύγιο στο διαμέρισμα τοξικομανής φίλης του στην οδό Νιόβης. Δεν ξέρουμε αν η φίλη του λειτούργησε σαν πληροφοριοδότης της αστυνομίας αλλά ο ελληνορουμάνος εντοπίζεται αμέσως.

Ο διοικητής της Ασφάλειας Αττικής ζητάει την βοήθεια της ειδικής αντιτρομοκρατικής ομάδας Ε.Κ.Α.Μ. Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ θεώρησε ότι πρόκειται για αναξιόπιστη πληροφορία και στέλνει 50 άντρες στο σημείο χωρίς κανένα σχέδιο και χωρίς να έχει ενημερώσει την πολιτική ηγεσία. Η αστυνομία επιχειρεί την σύλληψη του Ματέι με σαφές εντολές να μην αφαιρεθεί η ζωή του. Έκαναν όμως ένα τραγικό λάθος. Αντί να τον αιφνιδιάσουν μπαίνοντας μέσα στο διαμέρισμα προτίμησαν να χτυπήσουν το κουδούνι της πόρτας!!! Μόλις άνοιξε η πόρτα οι άντρες της Ε.Κ.Α.Μ. επιτέθηκαν στον Σορίν προσπαθώντας να του πάρουν την χειροβομβίδα από τα χέρια αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Δεν γνώριζαν αν ήταν αληθινή ή ψεύτικη ούτε αν ήταν ασφαλισμένη και προσπαθούν να διαπραγματευτούν μαζί του. Ο Ματέι όμως, αν και είχε κάνει χρήση ηρωίνης κατόρθωσε να φύγει από τον φωταγωγό και μπήκε στο διαμέρισμα του πρώτου ορόφου στο οποίο κατοικούσε μία οικογένεια.

Η 58χρονη Σουλτάνα, τα δύο παιδιά της και ο αρραβωνιαστικός της κόρης της. Η Σουλτάνα κρατώντας την ψυχραιμία της έφτιαξε καφέ στον Σορίν και του περιποιείται τις πληγές. Ο Σορίν κρατώντας πάντα την χειροβομβίδα έδεσε το χέρι του με το χέρι της νεαρής κόρης της Σουλτάνας και το άλλο χέρι της με τον αρραβωνιαστικό της. Η ομηρία της οικογένειας μόλις είχε αρχίσει.... Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ βλέποντας ότι τα πράγματα είναι επικίνδυνα ενημερώνει τη ηγεσία του υπουργείου και αυτό με την σειρά του τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Σημίτη. Αυτός δίνει εντολή να μεταβεί στο σημείο η ηγεσία της αστυνομίας και να καταστρώσει σχέδιο χωρίς να υπάρχει κίνδυνος ανθρώπινων ζώων. Στις 7 το απόγευμα γίνεται ένα τηλεφώνημα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Είναι ο Σορίν Ματέι και ζητάει να μιλήσει ζωντανά. Σε αντίθετη περίπτωση θα ανατινάξει την χειροβομβίδα. Το έτοιμα του έγινε δεκτό από το κανάλι και σε λίγα λεπτά ο ελληνορουμάνος είχε επαφή με τον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο. Ο δημοσιογράφος από εκείνη την στιγμή είχε πάρει τον ρόλο της αστυνομίας. Διαπραγματευόταν με έναν άνθρωπο που κρατούσε στην ομηρία του τέσσερις ανθρώπινες ζωές και μια χειροβομβίδα που δεν ήταν γνωστό μέχρι τότε αν ήταν ψεύτικη η αληθινή. Η αστυνομία το δέχεται και ο υπαρχηγός της μεταβαίνει στο τηλεοπτικό σταθμό. Προσπαθεί να μάθει για το αν είναι αληθινή η χειροβομβίδα και συμβουλεύει τον δημοσιογράφο για τις ερωτήσεις που θα κάνει στον Σορίν. Πολλοί κατηγόρησαν την αστυνομία γιατί δεν μίλησε απευθείας μαζί του αλλά τελικά αυτό είχε θετικό αποτέλεσμα γιατί ο Ματέι ήταν ήρεμος και πείστηκε για την απελευθέρωση δύο ομήρων αρχικά. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν. Ο Ματέι ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών και ένιωθε αδύναμος. Ζήτησε από το κανάλι να του στείλουν αμφεταμίνες. Σε αυτό το σημείο υπήρξε το δεύτερο τραγικό λάθος της αστυνομίας. Θέλησαν να τον ξεγελάσουν και να του στείλουν υπνωτικά. Του έστειλαν όμως τα γνωστά «Υπνοστεντόν». Για έναν χρήστη ηρωίνης είναι εύκολο να τα αναγνωρίσει όπως και έγινε. Ο Ματέι εξαγριώθηκε και απειλούσε και πάλι να ανατινάξει την χειροβομβίδα.

Γύρο στης 9 φτάνει στο σημείο ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ για να αναλάβει προσωπικά την επιχείρηση. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο ερωτηματικό. Η χειροβομβίδα είναι αληθινή ή ψεύτικη; Μιλάει με την τοξικομανή φίλη του Σορίν( που ήταν κι αυτή υπό την επήρεια ναρκωτικών) και την ρώτησε αν ξέρει για την χειροβομβίδα. Η φίλη του Ματέι δεν ήταν πειστική, είπε ότι μιλώντας με έναν φίλο του τον άκουσε να του λέει ότι είναι ψεύτικη χωρίς να είναι όμως απόλυτα σίγουρη. Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ ήταν σίγουρος ότι πρόκειται για ψεύτικη. Εξάλλου την είχε προειδοποιήσει ότι στην εισβολή θα συμμετέχουν και οι δύο αδερφοί της που ήταν αστυνομικoi. Υπήρχαν όμως μαρτυρίες βάσιμες που αμφισβητούσαν την άποψη του αρχηγού. Οι άνδρες των Ε.Κ.Α.Μ. που είχαν εισβάλει στο διαμέρισμα προσπαθώντας να των συλλάβουν ήταν βέβαιοι ότι η χειροβομβίδα ήταν αληθινή και απασφαλισμένη. Εκτός από αυτό υπήρχε και ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο. Ο Σορίν φεύγοντας από το διαμέρισμα της φίλης του, άφησε εκεί το περίστροφο του παίρνοντας μόνο την χειροβομβίδα μαζί του. Μία κίνηση που δήλωνε ασφάλεια για αυτόν. Η ηγεσία της αστυνομίας σε ένα επιτόπιο συμβούλιο αποφασίζει την εισβολή στο διαμέρισμα. Ενημερώνεται και η πολιτική ηγεσία. Η εμπιστοσύνη στα λόγια του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ την κάνει να δώσει το πράσινο φώς για την εισβολή. 

Μετά από τρείς ώρες η συνομιλία με τον δημοσιογράφο διακόπτεται. Οι άνδρες της αστυνομίας με την παρουσία του αρχηγού τους παίρνουν θέσεις έξω από την εξώπορτα και στον πάνω όροφο έτσι ώστε να κατέβουν με σχοινιά την κατάλληλη στιγμή. Ο Ματέι παίρνει την απόφαση να απελευθέρωση την Σουλτάνα. Αυτό είναι και το σημείο που εισβάλουν οι αστυνομικοί και από τα δύο σημεία. Τραβάνε με δύναμη τον νεαρό άντρα που ήταν σε ομηρία και σπάνε το κορδόνι απελευθερώνοντας των. Ο Σορίν καταφέρνει και πιάνει την νεαρή Αμαλία, την τοποθετεί μπροστά του κρατώντας την χειροβομβίδα. Οι αστυνομικοί διαπραγματεύονται μαζί με τον Σορίν και πιστεύοντας ότι η χειροβομβίδα είναι ψεύτικη τον προκαλούν να την πετάξει κάτω. Τότε αυτός την βάζει στην τσέπη της Αμαλίας και την σπρώχνει προς το μέρος τους. Το τηλέφωνο που συνομιλούσε με το ΣΚΑΙ είναι ανοιχτό και ακούγονται τα πάντα. Η έκρηξη της χειροβομβίδας κάνει όλη την Ελλάδα να παγώσει!!! Έσκασε όταν ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ πήγε να βγάλει έξω από το διαμέρισμα την Αμαλία. Οι αστυνομικοί πυροβολούν τον Σορίν χωρίς να τον πετύχουν. Ο αρχηγός της αστυνομίας είναι μες τα αίματα. Η Αμαλία που ακόμα ζει έχει κοπεί το σώμα της σχεδόν στα δύο, αρκετοί αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί ανάμεσα τους και ο οδηγός του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Επικρατεί πανικός παντού!!! Το μέρος δεν είχε εκκενωθεί και τα ασθενοφόρα δυσκολεύονται να φθάσουν στο σημείο. Η Αμαλία μεταφέρεται μετά από μια ώρα στο νοσοκομείο και οι γιατροί προσπαθούν να της σώσουν την ζωή. Μεταφέρθηκε τραυματισμένος και ο Σορίν όπως και ο οδηγός του αρχηγού που στην συνέχεια χάνει το ένα πόδι του από το γόνατο και κάτω. 

Η Αμαλία πάλεψε με τον θάνατο για 17 μέρες αλλά δεν τα κατάφερε. Σε έξι εβδομάδες θα ανέβαινε τα σκαλιά της εκκλησίας ντυμένη νύφη αλλά η μοίρα της αποφάσισε αλλιώς. Ο Σορίν πέθανε δύο μέρες μετά. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών του κορυδαλλού και ήταν δεμένος με χειροπέδες στο κρεβάτι του. Κάτι που δεν επιτρεπόταν γιατί σε περίπτωση που έκανε εμετό θα πάθαινε αναρρόφηση, όπως και έγινε. Ο γιατρός των φυλακών ανακάλυψε στο αίμα του τεράστια ποσότητα κατασταλτικών φαρμάκων και όπως είπε χαρακτηριστικά ήταν δόσεις για ελέφαντα. Ο ιατροδικαστής ανέφερε ότι αν είχε την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη ο Σορίν θα ήταν ακόμα ζωντανός. Ο αρχηγός της αστυνομίας παραιτήθηκε αμέσως και τέθηκε σε διαθεσιμότητα για έναν χρόνο με την αιτιολογία της ακούσιας ανθρωποκτονίας λόγω αμέλειας. Άσκησε έφεση το 2005 και απαλλάχτηκε από κάθε κατηγορία. Αν και ασκήθηκαν διώξεις κανείς δεν καταδικάστηκε για αυτό το μακελειό. Ήταν ένα συγκλονιστικό γεγονός που θα μείνει χαραγμένο σε όλους.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Flag Counter

ΖΩΔΙΑ


ΚΑΙΡΟΣ