18 Ιουλίου, 2014

ΈΒΡΟΣ 1986: ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΤΟΥΡΚΟΙ ΝΕΚΡΟΙ



Το κρύο πρωινό της 19ης Δεκεμβρίου 1986 διαδραματίστηκε ένα συγκλονιστικό γεγονός, χωρίς λόγο,με έναν Έλληνα φαντάρο και δύο τούρκους στρατιώτες νεκρούς . Ένα γεγονός που οι δύο κυβερνήσεις Ελλάδος και Τουρκίας δεν έδωσαν πολύ σημασία και ξεχάστηκε εύκολα.
Ο 19χρονος Ζήσης Καραγώγος ανέλαβε υπηρεσία σκοπού σε ένα από τα φυλάκια προκαλύψεως του τάγματος που τότε υπαγόταν στην 12η Μεραρχία Αλεξανδρούπολης και σήμερα 31η Μ/Κ Ταξιαρχία. Ο Τούρκος φαντάρος που βρίσκονταν στην σκοπιά απέναντι του, του ζήτησε τσιγάρο. Μόλις ο Έλληνας φαντάρος φτάνει κοντά στον Τούρκο στρατιώτη για να τον κεράσει τσιγάρο ακούγονται δύο ριπές από την τουρκική πλευρά και χτυπούν στο στήθος τον άτυχο Ζήση. Ο Έλληνας στρατιώτης πέφτει νεκρός μέσα στο ελληνικό έδαφος. Ώρα 11:30 το πρωί. Ο άλλος Έλληνας φαντάρος που είχε υπηρεσία στην διπλανή σκοπιά ακούγοντας τους πυροβολισμούς τρέχει να δει τι συμβαίνει. Διαπιστώνει ότι ο Ζήσης κείτεται νεκρός στο έδαφος και μία ομάδα τούρκων στρατιωτών τον σέρνουν προσπαθώντας να τον περάσουν προς την πλευρά τους. Μόλις καταλαβαίνει τι συμβαίνει οπλίζει το όπλο του και αρχίζει να πυροβολεί το τουρκικό περίπολο. Οι Τούρκοι υποχωρούν αλλά ανταλλάσουν πυρά με τον Έλληνα φαντάρο ο οποίος μάχονταν μόνος του ενάντια σε πέντε. Ο Έλληνας δόκιμος Αξιωματικός ακούγοντας τους πυροβολισμούς συντάσσει ομάδα 20 στρατιωτών και σπεύδουν στην περιοχή. Σημαντικό ρόλο στο επεισόδιο παίζει και ένας αγροφύλακας ο οποίος βρίσκονταν κοντά στην περιοχή, ειδοποίησε τον δόκιμο και οδήγησε την ομάδα στο σημείο της μάχης.



Πραγματική μάχη εξελίσσεται με μεγαλύτερες δυνάμεις και από την Ελληνική πλευρά και από την Τουρκική. Στην μάχη λαμβάνει μέρος και ο αγροφύλακας. Γρήγορα οι Τούρκοι μετρούν δύο νεκρούς, έναν υπολοχαγό και έναν στρατιώτη, ενώ άλλες πηγές μιλούν για οχτώ νεκρούς. Οι Τούρκοι δεν καταφέρνουν να σύρουν την άψυχη σορό του Καραγώγου προς την πλευρά τους για να επικαλεστούν ότι αυτός φταίει που μπήκε σε τουρκικό έδαφος. Νέες ενισχύσεις από τους Τούρκους δύναμης 70 ανδρών και βαρέα όπλα. Πρόκειται για κανονικό πόλεμο!!! Η διοίκηση του 535 τάγματος ζητά ενισχύσεις τις απογευματινές ώρες. Ουλαμός πέντε αρμάτων μάχης Μ48 Α5 της 3ης Επιλαρχίας φορτώνεται με πυρομαχικά και οδεύει προς το πεδίο της μάχης. Δεν χρειάζεται όμως να επέμβει γιατί οι ηγεσίες των δύο χωρών συμφωνούν για κατάπαυση του πυρός. Προς μνήμη του Έλληνα στρατιώτη το παρατηρητήριο Τσιρώζη μετονομάστηκε σε Καραγώγου. Κάθε χρόνο στο σημείο εκείνο πραγματοποιείται μνημόσυνο για την μνήμη του άτυχου φαντάρου που θυσιάστηκε για την πατρίδα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Flag Counter

ΖΩΔΙΑ


ΚΑΙΡΟΣ