24 Φεβρουαρίου, 2016

ΣΤΑΔΙΟΥ 2010: Η ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ήταν 5 Μαΐου του 2010. Τα συνδικάτα (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ) καθώς και τοπικές οργανώσεις πρωτοβάθμιων σωματείων έχουν καλέσει σε γενική απεργία και διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. Ήταν ίσως η μαζικότερη συγκέντρωση κατά του Μνημονίου από ανθρώπους όλων των ηλικιών. Η πορεία ήταν μία από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, με τον αριθμό των διαδηλωτών να εκτιμάται μεταξύ 120.000 και 150.000. Ορισμένοι ωστόσο κάνουν λόγο ακόμη και για 300.000. Τα επεισόδια και oi φασαρίες δεν άργησαν να αρχίσουν ανάμεσα σε μερίδα διαδηλωτών και δυνάμης της αστυνομίας. Εν μέσω επεισοδίων τρία άτομα με καλυμμένα το πρόσωπο τους έσπασαν την κεντρική είσοδο της Marfin Bank και πέταξαν στο εσωτερικό μία βόμβα μολότοφ και αμέσως ένα μπουκάλι βενζίνη με αποτέλεσμα να τυλιχτεί η τράπεζα στις φλόγες. Στο εσωτερικό της τράπεζας εργάζονταν οχτώ άτομα εκ των οποίων τα πέντε μπόρεσαν και σώθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα. Οι υπόλοιποι τρείς βρήκαν τραγικό θάνατο που οφείλονταν από τις αναθυμιάσεις και τον πυκνό καπνό που είχε δημιουργηθεί.

  Η Παρασκευή Ζούλια (35 ετών), η Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών και εγκυμονούσα) και ο Επαμεινώνδας Τσακάλης (36 ετών) ήταν οι τρεις άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους. Όπως έγινε γνωστό, ο άνδρας βρέθηκε νεκρός στο κλιμακοστάσιο μεταξύ πρώτου και δευτέρου ορόφου. Η μία γυναίκα σε γραφείο του δευτέρου ορόφου, ενώ η τελευταία κοντά στο μπαλκόνι. Οι τρείς άτυχοι νέοι βρήκαν τραγικό και βασανιστικό θάνατο αφού καίγονταν ζωντανοί. Ένα γεγονός που συγκλόνισε ολόκληρη την Ελλάδα και απασχόλησε τα ξένα μαζικής ενημέρωσης για μέρες. Στο σημείο βρέθηκε και ο επικεφαλής της Marfin Αντρέας Βγενόπουλος στον οποίο οι συγκεντρωμένοι εκτόξευσαν μπουκάλια εναντίον του. Μετά την αποχώρηση του οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων και η περιοχή γύρω από την τράπεζα αποκλείστηκε.

  Το πόρισμα το οποίο βγήκε καταλόγισε στην τράπεζα πολλές παραλείψεις. Το προσωπικό δεν είχε ποτέ εκπαιδευτεί στην χρήση των πυροσβεστήρων, η έξοδος κινδύνου ήταν κλειδωμένη και άνοιγε μόνο με την χρήση τηλεχειριστηρίου που βρίσκονταν σε άλλο χώρο. Επίσης δεν διέθετε το απαιτούμενο από τον νόμο πιστοποιητικό πυρασφάλειας και δεν είχε γίνει ποτέ άσκηση εκκένωσης του κτηρίου.
  
 Στις 21 Σεπτεμβρίου 2015 αναβλήθηκε η δίκη των δυο κατηγορουμένων που φέρονται ότι εμπλέκονταν στην εμπρηστική επίθεση στο υποκατάστημα της Marfin στη Σταδίου, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις υπάλληλοι, καθώς και στην επίθεση στο βιβλιοπωλείο Ιανός που έγινε την ίδια ημέρα, στις 5 Μαΐου 2010. Η δίκη των δύο κατηγορουμένων είχε προσδιοριστεί αρχικά για τις 9/12/2013 αλλά δόθηκε αναβολή για τις 14/5/2014 κατόπιν αιτήματος του συνηγόρου της πολιτικής αγωγής που επικαλέστηκε κώλυμα και παρά την επιθυμία των κατηγορουμένων να προχωρήσει η διαδικασία στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Τελικά η δίκη αναβλήθηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων και θα πραγματοποιούνταν στις 21 Σεπτεμβρίου του 2015. Οι δύο κατηγορούμενοι για τον εμπρησμό στη Μαρφίν κατηγορούνται με την πρακτική των ποσοστιαίων αναγνωρίσεων υπόπτων από αυτόπτες μάρτυρες καθώς και των «προσομοιώσεων» στις οποίες στηρίζονται κατά βάση και οι δύο δικογραφίες. Και οι δύο κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι, καθώς μετά τις απολογίες τους δεν είχαν κριθεί προφυλακιστέοι ακριβώς εξαιτίας του γεγονότος ότι τα στοιχεία που τους ενέπλεξαν βασίζονταν σ' αυτή την επισφαλή για την ορθή διαλεύκανση εγκλημάτων μέθοδο. Ο ένας εκ των εμπλεκομένων, 33χρονος ομογενής που κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για την έκρηξη στο βιβλιοπωλείο, αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, με επιβολή περιοριστικών όρων καθώς, όπως έγινε γνωστό, οι μάρτυρες, οι καταθέσεις των οποίων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο  πήραν πίσω τις «αναγνωρίσεις». Η μεν εισαγγελέας προφυλακίσεως τον «ήθελε» στη φυλακή, ενώ ο ανακριτής που χειριζόταν την υπόθεση έκρινε ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να διαταχθεί η προσωρινή κράτηση. Ως στοιχεία υποστηρικτικά της γνωμοδότησής της η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε δύο καταθέσεις αστυνομικών, οι οποίοι συσχετίζοντας φωτογραφικό υλικό και μαρτυρίες αυτοπτών κατέληξαν ότι ο κατηγορούμενος «προσομοιάζει» με αυτόν που πέταξε τη μολότοφ μέσα στην τράπεζα.Τελικά και αυτός ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος καθώς το δικαστικό συμβούλιο που κλήθηκε να άρει τη διαφωνία ανακριτή-εισαγγελέα αποφάνθηκε υπέρ της άποψης του πρώτου.

  Απ' την πλευρά του ο ίδιος ο κατηγορούμενος, που αρνείται την εμπλοκή του, είχε απαντήσει στις κατηγορίες ότι: «Σε καμία από τις φωτογραφίες που κατά την αστυνομία έχουν ληφθεί τη στιγμή του συμβάντος και εμφανίζουν τους δράστες δεν φαίνομαι εγώ ή έστω κάποιος που να μου προσομοιάζει».  «Από το σύνολο των φωτογραφιών αλλά και τις καταθέσεις των μαρτύρων που υποδεικνύουν τους φερόμενους ως δράστες περιγράφοντας τις ενδυμασίες τους προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας το ότι δεν έχω καμία ανάμειξη». Σε συγκεκριμένες φωτογραφίες που βρίσκονται στη δικογραφία εμφανίζεται ο ίδιος με τα ρούχα που περιέγραψε ότι φορούσε και η λήψη είναι από κάμερα τράπεζας στην πλατεία Ομονοίας. Σημειώνεται ότι η αρμόδια υπηρεσία της Ασφάλειας απαντώντας σε σχετικό αίτημα του ανακριτή, ανέφερε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ταυτοποίησης της φωτογραφίας του δράστη (από κάμερα έξω από τη Μarfin) με φωτογραφία του κατηγορούμενου από κάμερα τράπεζας στην Ομόνοια (δηλαδή πολύ μακρύτερα από το σημείο του συμβάντος).

 Έτσι τελείωσε και ξεχάστηκε μία τραγωδία με θύματα τρείς νέους ανθρώπους και ένα αγέννητο παιδί στην κοιλιά της άτυχης Αγγελικής. Δεν τιμωρήθηκε κανείς και αυτό γεννά αμέτρητα και αναπάντητα ερωτήματα προς τους πολιτικούς της χώρας. Τα λόγια των δολοφόνων:<< Να καείτε, να καείτε γιατί κι εσείς σε τράπεζα δουλεύετε>> λένε πολλά για τον κίνδυνο που επικρατεί στην χώρα. Τα λόγια της άτυχης Αγγελικής: << Δεν μπορώ να σου μιλήσω άλλο πνίγομαι>> προς τον σύζυγο της πριν αφήσει την τελευταία της πνοή ραγίζουν καρδιές.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Flag Counter

ΖΩΔΙΑ


ΚΑΙΡΟΣ